Spinet

Spinet fra Sperrhake - Passau

 Kurt Sperrhake er født i Eisenberg i Thüringen i 1909 og er uddannet slagter før han skiftede til klaver/Cembalo producenten Ammer. Efter at have afsluttet sin specialuddannelse kom han til Passau i 1933. Her fik han sit mesterbrev i 1937. I 1942 åbnede han en specialforretning. I 1946 udvidede han sit værksted på stedet og I 1948 begyndte han selv at opbygge en cembaloproduktion og blev grundlæggeren af det tyvendeårhundredes tyske cembalomærke Sperrhake. Det lykkedes at udvide mærket så der blev seriebygget cembali, der blev kendt i Tyskland og over hele verden og frem for alt i USA. Antallet af medarbejdere i det Passau (Bayern) baserede selskab kom op på over 65 medarbejdere. Ved udgangen af 1960 blev der produceret ca. 600 instrumenter årligt. Opslag i selskabets gæstebog viser, at venner af historiske instrumenter fra hele verden kom til Passau. På højden var Sperrhake verdens største producent af cembali og spinetter. Hans efterfølger var Horst Sperrhake.

Modellerne ligner dem fra konkurrenterne Neubert, Wittmayer med flere. Som dem, ønskede Sperrhake at anvende moderne konstruktionsmetoder, der var aktuelle på hans tid.

i 1950'erne var Sperrhake en del af en bevægelse, der fremmede konstruktionen af reproduktioner af historiske instrumenter og for at gøre disse instrumenter bredt tilgængelige til koncertbrug.

Sperrhake ejes nu af J.C: Neupert - Manufaktur für Historische Tasteninstrumente, Bamberg. 

I marts 2020 købte jeg dette meget brugte og mishanlede Sperrhake spinet. Det blev slebet ned, malet, lakeret, nye strenge, nye plektre, intoneret og teknikken genoprettet. Ultimo maj var jeg færdig og resultatet ses nedenstående. I 2023 blev spinettet solgt.

                                                                              

                                                                 

Sperrhake spinet

Her ses spinettet i lukket udgave. Låget er dekoreret med stjernebilledet Karlsvognen og stjernen øverst er Nordstjernen eller Stella Polaris. På nattehimlen finder men lettest Nordstjernen ved at tage afstanden mellem de to højre stjerner i Karlsvognen og gang afstanden med 5. 

Som det ses på billedet er det muligt at spille med låget lukket, hvilket giver en afdæmpet og blød klang, velegnet til langsomme satser. Træet er nøddetræ og tangenterne er af ibenholt og de hvide er elfenben (ikke forbudt i 60'erne).

Spinettet med åbent låg. Nu er lyden betydeliget kraftigere, klar og destinkt. Meget velegnet til basso continuo spil. Spinettet er forsynet med to dæmpere, et til bassen og et til diskanten, som således kan dæmpes uafhængigt af hinanden.

Modellen er historisk efter den berømte orgelbygger Silbermann.

Det har været noget af et problem at finde den rigtige bestrengning men nedenstående er tæt på den original Sperrhake bestrengning. Mit er stemt i 415 og kan ikke stemmes i 440 med mindre strengene af soft iron udskiftes med stålstrenge, ellers knækker de.

Bestrengningen er således fra bassen og opefter:

4 red brass .020", 4 yellow brass .016", 3 yellow brass .014", 4 soft iron .013", 12 soft iron .011"/.012", 4 soft iron .010", 23 steel .008".

 

Her kan man se dekorationen på indersiden af låget. Teksten skrev Bach efter afslutningen af sine kantater som det sidste på nodearket. Det betyder oversat: "slut alene Gud (har) æren ".

Stjernebilledet er Lyren med den klare stjerne øverst th. Vega. Nederst i højre hjørne vises et  stjerneskud.

Sådan lyder et Sperrhake spinet: